شاید برای شما نیز این سوال پیش آمده است که آب شیرین کن چیست و چه کاربردی در دنیای امروز دارد؟ در این مطلب سعی کردهایم که اطلاعات مفیدی را در ارتباط با دستگاههای آب شیرین کن ارائه نماییم.
شرکت بنیان آب به عنوان پیمانکار و بهرهبردار در زمینه پروژههای تصفیه خانه آب و شبکههای آب فعالیت دارد. این شرکت در زمینههای مربوط به شبکههای آب و فاضلاب، مشاورههای تخصصی را به صورت رایگان ارائه مینماید.
جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
همان طور که میدانید بیش از ۷۰ درصد از سطح کره زمین را آب فرا گرفته است. با این وجود کشورهای زیادی در دنیا با مشکل کمبود منابع آب شیرین مواجه میباشند. به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی و به همت متخصصان فعال در این زمینه، امروزه دستگاههایی طراحی و تولید شدهاند که میتوان آنها را به عنوان آب شیرین کن در منازل و صنایع مختلف استفاده نمود.

دستگاه آب شیرین کن چیست؟
برای این که پاسخی برای سوال دستگاه آب شیرین کن چیست ارائه دهیم، ابتدا باید عنوان کنیم که بخش بسیار بزرگی از آبهای کره زمین آب غیر شرب و حاوی نمک و املاح معدنی میباشد. به همین سبب به منظور استفاده از این آبها نیاز است که عملیات شیرین سازی آب و نمکزدایی روی این آبها انجام شود. این عملیات توسط دستگاههای پیشرفتهای بنام آب شیرین کن صورت میپذیرد.
جداسازی نمک و املاح معدنی از آب به سادگی انجام نمیشود و این امر نیاز به انجام فرایندهای پیچیدهای دارد که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت. شیرین سازی آب طی فرآیندهای مکانیکی و حرارتی صورت میپذیرد که هر یک از این فرآیندها در دستگاههای بخصوصی انجام میشوند. در حال حاضر سیستمهایی که برای جداسازی نمک از آب مورد استفاده قرار میگیرند به دو دسته تقسیم میشوند:
- شیرین سازی آب روش اسمز معکوس
- شیرین سازی آب روش حرارتی
تا این بخش از مطلب تا حدودی با ماهیت دستگاه آب شیرین کن و این که آب شیرین کن چیست آشنا شدیم. در ادامه اطلاعات بیشتری در مورد طرز کار این دستگاهها ارائه خواهیم نمود. همانطور که گفته شد یکی از روشهایی که در طراحی و ساخت دستگاه آب شیرین کن مورد استفاده قرار می گیرد، روش اسمز معکوس میباشد. در حال حاضر میتوان گفت روش اسمز معکوس یکی از پیشرفتهترین راههایی است که برای جداسازی نمک از آب به کار گرفته میشود. زیرا در این روش کیفیت آب شیرین به دست آمده بسیار بالا بوده و کارایی دستگاه نیز بسیار خوب میباشد.

آب شیرین کن اسمز معکوس
شیرین سازی آب به روش اسمز معکوس با نام روش غشایی نیز شناخته میشود. علت استفاده از این نام این است که این دستگاه با استفاده از چندین غشاء متخلخل عملیات شیرین سازی آب را انجام میدهد. به این ترتیب که یک غشاء بسیار نازک درون آب قرار میگیرد. این غشا دارای منافذی بسیار کوچک در ابعاد نانو میباشد که مولکولهای آب به راحتی میتوانند از این منافذ عبور کنند. اما به دلیل این که مولکولهای نمک نسبت به مولکولهای آب دارای ابعاد بزرگتری میباشند قادر به عبور از این منافذ نخواهند بود. در برخی از دستگاهها نیز به وسیله جریان برق پیوند میان یونهایی که با آب واکنش دادهاند شکسته میشود و این یونها نیز قادر به عبور از غشا نخواهند بود. لازم به ذکر است که استفاده از این دستگاهها نیازی به برق با ولتاژ بالا نداشته و مصرف برق آنها زیاد نیست.
آب شیرین کن حرارتی
آب شیرین کنهایی که به روش حرارتی عمل میکنند نیز دارای مکانیزم پیشرفتهای میباشند. با این حال فرآیندی که در این دستگاه انجام میشود، به سادگی قابل توضیح است. همه ما میدانیم که آب در اثر حرارت بخار میشود و در بخار آب هیچگونه نمک و املاحی مشاهده نمیشود. از این خاصیت بخار آب در دستگاههای آب شیرین کن حرارتی استفاده میشود.
در این دستگاهها ابتدا آب در معرض حرارت قرار میگیرد تا تبخیر شود. سپس بخار آب ایجاد شده را سرد میکنند تا تبدیل به مایع گردد. عملیات تبخیر و تقطیر آب به انرژی بسیار زیادی احتیاج دارد. به همین سبب متخصصان و مهندسان روشهای مختلفی را برای کاهش مصرف انرژی طراحی میکنند و این روش شیرین سازی آب هنوز در حال توسعه میباشد.
کاربرد انواع آب شیرین کن چیست؟
حال که به پاسخ سوال آب شیرین کن چیست رسیدیم، کاربرد این دستگاه را مورد بررسی قرار میدهیم. دستگاههای آب شیرین کن دارای مدلهای متنوعی میباشند و در دنیای امروزی دارای کاربردهای فراوانی میباشند. اولین آب شیرین کنهایی که اکثرا با آن آشنایی داریم، آب شیرین کنهای خانگی هستند. این دستگاهها در منازل نصب میشوند و دارای ابعاد کوچکی هستند که آب مصرفی منازل را تصفیه میکنند.

در ابعاد بزرگتر میتوان به آب شیرین کنهای دریایی و صنعتی اشاره داشت که به منظور تامین آب مورد نیاز کارخانجات و یا مصارف عمومی احداث میشوند. آب شیرین کنهای دریایی معمولا به روش اسمز معکوس طراحی میشوند و با هدف تامین آب مورد نیاز شهرهای ساحلی مورد استفاده قرار میگیرند. با استفاده از این دستگاهها میتوان آب شرب مورد نیاز مردم و همچنین آب مورد نیاز برای پرورش دام و طیور، کشاورزی و فعالیتهای گلخانهای را تامین نمود.
در صنعت نیز دستگاههای آب شیرین کن استفادههای متعددی دارند. اکثر کارخانجات در خارج از شهرها ساخته میشوند و دسترسی به آب لولهکشی شهری ندارند. به همین سبب در کارخانجات مختلف از انواع آب شیرین کن های صنعتی برای تامین آب مورد نیاز کارخانهها استفاده میشود. در کارخانههای داروسازی و لوازم آرایشی، تولید مواد خوراکی، پتروشیمی، فولاد و نساجی استفاده از این دستگاهها رایج است. در بیمارستانها نیز برای تامین آب مورد نیاز برای دستگاههای دیالیز از دستگاههای آب شیرین کن استفاده میشود.
جهت دریافت خدمات مشاورهای رایگان از شرکت بنیان آب میتوانید با متخصصان این مجموعه ارتباط برقرار نمایید. این شرکت ارائهدهنده انواع خدمات مربوط به تأمین، ساخت و بهرهبرداری از پروژههای مربوط به آب و فاضلاب میباشد.