شناخت انواع آنتی اسکالانت در این مقوله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چرا که آب تغذیه کننده سیستم RO، دیگ بخار و سیستم خنک کننده همیشه حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین است که باعث افت شدید راندمان این سیستم ها شده و بر روی دیواره های محفظه و غشاء رسوب می کند و در نتیجه آسیب زیادی را به همراه خواهد داشت.
همه آب ها املاح و مواد معدنی یکسانی ندارند. بنابراین برای همه آب ها نمی توان از یک مدل آنتی اسکالانت استفاده کرد و با توجه به نوع آب باید از آنتی اسکالانت های مخصوص با غلظت های مختلف استفاده کرد.
انواع آنتی اسکالانت
از آنجایی که انواع ضد رسوب بسته به وزن مخصوص، سطح pH و سایر پارامترها می توانند ترکیبات شیمیایی متفاوتی داشته باشند و ترکیب های مختلف دارای ویژگی های متفاوتی هستند، توصیه می شود قبل از خرید ،نوع و ترکیب شیمیایی ضد رسوب را بررسی کنید. در واقع این نوع ضد رسوب است که تعیین می کند این ترکیب برای چه نوع غشایی و در چه کاربردهایی مناسب است.
در ادامه انواع آنتی اسکالانت را براساس ترکیب شیمیایی، PH، و شکل ظاهری معرفی میکنیم.
انواع انتی اسکالانت براساس ترکیب شیمیایی:
آنتی اسکالانت ها بر پایه فسفونات ها
این آنتی اسکالانت ها از گروه های عاملی کربوکسیلیک اسید و فسفات تشکیل شده اند. آنتی اسکالانت های فسفات در ممبران تصفیه آب صنعتی برای جلوگیری از رسوب سولفات ها و کربنات استفاده می شود. خواص این آنتی اسکالانت ها سبب شده که در صنایع مختلف کاربرد بالایی داشته باشد. با این وجود، آنتی اسکالانت های فسفات خاصیت پراکندگی کمی دارند.
با توجه به ترکیبات فسفاته و فرمول شیمیایی که این آنتی اسکالانت ها دارند به راحتی تجزیه نمی شوند، به همین دلیل تا سال ها پس از دفع در محیط باقی می مانند. این امر منجر به محدود شدن و کاهش استفاده از آن ها در کشورهای مختلف شده است.
آنتی اسکالانت های پلیمری
این آنتی اسکالانت ها دارای وزن مولکولی بالا و قدرت ضد رسوب خوبی برای جلوگیری از تشکیل رسوبات کربنات و سولفات می باشند.
ویژگی آنتی اسکالانت های پلیمری
غلظت بالایی دارند.
تاثیر مطلوبی در جلوگیری از رسوب سولفات ها و کربنات ها دارند.
در آب شیرین کن های صنعتی و دستگاه های تصفیه آب دریا کاربرد زیادی دارند.
خاصیت پراندگی مطلوبی دارند.
توانایی خوبی در مهار تشکیل جلبک و آلاینده های بیولوژیکی در سیستم های مختلف دارند.
غیر سمی تولید شده اند و هیچ گونه بیماری تنفسی و پوستی ایجاد نمی کنند.
به دلیل عملکرد خوب در جلوگیری از ایجاد رسوب در فیلترهای ممبران، نیاز به شستشوی ممبران سیستم را کاهش می دهند.
بررسی خواص انواع آنتی اسکالانت ها بر مبنای PH
سه نوع ضد رسوب براساس PH موجود است: اسیدی، خنثی و قلیایی
آنتی اسکالانت اسیدی: PH آنتی اسکالانت های اسیدی کمتر از 3 است و در فرمول شیمیایی آنها از ترکیبات پلیمری و فسفاته استفاده می شود. استفاده از ضد رسوبات اسیدی در سیستم هایی که رسوب کربنات کلسیم دارند میتواند راه حل مناسبی باشد.
آنتی اسکالانت های خنثی: آنتی اسکالانت های خنثی با pH نزدیک به خنثی مورد استفاده قرار می گیرند و به طور کلی سازگار با انواع غشاهای آب صنعتی برای تصفیه هستند.
آنتی اسکالانت های قلیایی: در مواردی که سطح TDS آب ورودی به تصفیه خانه صنعتی بسیار بالا باشد، از آنتی اسکالانت های قلیایی استفاده می شود. این آنتی اسکالانت ها در جلوگیری از تشکیل رسوبات سولفات بسیار موثر هستند.
دسته بندی آنتی اسکالانت ها براساس شکل ظاهری
آنتی اسکالانت های مایع: پرمصرف ترین نوع آنتی اسکالانت بر اساس فرم آن، آنتی اسکالانت مایع است. غلظت آنتی اسکالانت های مایع بر اساس فرم و فرمول شیمیایی متفاوت است. آنتی اسکالانت های مایع را می توان در سیستم های تصفیه آب صنعتی با همان غلظت یا رقیق شدن با آب مورد استفاده قرار داد.
آنتی اسکالانت های پودری: این نوع آنتی اسکالانت ها نسبت به آنتی اسکالانت های مایع جدید تر هستند. آنتی اسکالانت های پودری تاثیر مثبتی در جلوگیری از ایجاد رسوب بر روی غشاهای پلی آمیدی دارند.
بهترین نوع آنتی اسکالانت کدام است؟
در پاسخ به این سوال ، مطالعات AVC نشان داده است که هیچ ضد رسوبی به تنهایی موثر نخواهد بود. انتخاب نوع ضد رسوب باید بر اساس آنالیز آب، pH، دما، TDS باشد و همچنین نمونه های کاتیونی و آنیونی موجود باشد.
علاوه بر این ها، یک آنتی اسکالانت مناسب برای رسوب سیلیس در آب رسوب شده با فسفات، در صورتی که قادر به مهار فسفات کلسیم نباشد، برای سیلیس نیز کار نخواهد کرد. یک عامل ضد رسوب موثر برای کنترل سیلیکات آلومینیوم ممکن است لزوماً در مهار رسوب سیلیس ناشی از هیدروکسید آهن یا هیدروکسید آهن فسفات مؤثر نباشد. بنابراین با مشورت متخصصین در این زمینه می توانید بهترین نوع آنتی اسکالانت را انتخاب کنید.