یکی از حوزههای مهم در ارتباط با موضوعات آب و فاضلاب بررسی روشهای تصفیه آب صنعتی میباشد. شرکت بنیان آب مجری انواع پروژههای تخصصی در زمینه تصفیه خانه آب و فاضلاب میباشد. مشاورین و متخصصین این مجموعه در زمینههای مختلف مربوط به آب و فاضلاب مشاوره رایگان ارائه میدهند.
جهت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید
در این مطلب قصد داریم انواع روشهای تصفیه آب صنعتی را مورد بررسی قرار دهیم. تصفیه آب صنعتی در صنایع مختلف دارای اهمیت بسیار بالایی میباشد. با توجه به اهمیت ویژه تصفیه آب در صنایعی مانند: داروسازی، صنایع غذایی و غیره روشهای متنوع و متعددی به منظور تصفیه آب صنعتی طراحی شدهاند.
از انواع روشهای تصفیه آب صنعتی می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- اسمز معکوس RO
- اولترا فیلترا سیون UF
- نانو فیلتراسیون NF
- رزین تبادل یونی
- جاذب
اسمز معکوس از رایج ترین روشهای تصفیه آب صنعتی
یکی از روشهای تصفیه آب صنعتی که دارای بازدهی بسیار خوبی نیز میباشد، روش اسمز معکوس است. اسمز پدیده ای است که به صورت طبیعی رخ میدهد. به این صورت که اگر دو محلول نا همسان را در مجاورت یکدیگر قرار دهیم و میان این دو محلول غشای ممبران قرار گیرد، محلولی که دارای غلظت پایین تر می باشد به سمت محلول با غلظت بالا جریان پیدا میکند.
حال اگر این دو محلول آب تصفیه شده و آب تصفیه نشده باشند، چه اتفاقی رخ میدهد؟ بدیهی است که آب تصفیه شده که غلظت کمتری دارد به سمت آب تصفیه نشده حرکت می کند. برای این که بتوانیم حجم آب تصفیه شده را افزایش دهیم، باید پدیده اسمز را به صورت معکوس اجرا نماییم. به طوری که آب تصفیه نشده با عبور از فیلتر مناسب به آب تصفیه شده تبدیل شود.
به دستگاهی که به این روش آب را تصفیه می کند، دستگاه آب شیرین کنRO یا اسمز معکوس گفته میشود. از این نوع دستگاهها معمولا برای شیرین کردن آب لب شور و تصفیه آب چاه استفاده میشود. همچنین برای تصفیه و شیرین سازی آبهای سطحی و آب دریا نیز از این دستگاهها می توان استفاده نمود.
به طور معمول میزان بازدهی و خروجی آب تصفیه شده از دستگاههای تصفیه آب صنعتی با روش اسمز معکوس، بیشتر از ۵ هزار لیتر در روز می باشد. دستگاههای اسمز معکوس یکی از روشهای پرکاربرد در صنایع دام و طیور، صنایع نفت و گاز، آزمایشگاه و بیمارستان و صنایع دیگری مانند پلاستیک سازی و شیشه سازی میباشد.
معرفی روشهای تصفیه آب صنعتی غشایی
در این بخش از مطلب دو مورد از روشهای تصفیه آب صنعتی را مورد بررسی قرار میدهیم که با فرآیندهای غشایی کار میکنند. اولین روش اولترا فیلتراسیون یا روش UF می باشد. این روش به شکل فوق العاده ای قادر به حذف تمامی میکروبها و مواد کلوئیدی موجود در آب میباشد. در این روش به وسیله غشای مخصوص، میتوان ناخالصیهای موجود در آب را حذف نمود. از روش UF در صنایع مختلفی مانند موارد زیر استفاده میشود.
- صنایع غذایی
- صنایع داروسازی
- صنعت تولید چرم
- صنایع تولید کاغذ
- کارخانههای تولیدکننده آب معدنی
دومین روشی که از بین روشهای تصفیه آب غشایی معرفی خواهیم کرد، روش نانو فیلتراسیون یا NU می باشد. این روش از روشهای تصفیه آب صنعتی نیز به شیوه فیزیکی اقدام به حذف ناخالصیها و آلایندههای آب می کند. تفاوت روش NF با UF و اسمز معکوس این است که در این روش میزان خروجی آب بیشتر میباشد.
از طرفی روش NF توانایی کمتری در حذف آلایندهها و ذرات معلق در آب دارد. با وجود این که در این روش تمامی ویروسها و بخش زیادی از مواد معدنی موجود در آب حذف می شوند، باز هم کمی ناخالصی در آب باقی می ماند. از کاربردهای این روش می توان به موارد زیر اشاره داشت.
- پیش تصفیه آب برای دستگاههای اسمز معکوس
- از بین بردن آلایندههای آب
- از بین بردن رنگ نامطلوب و کدورت موجود در آب
معرفی دیگر روشهای تصفیه آب صنعتی
یکی دیگر از روشهای تصفیه آب صنعتی استفاده از رزینهای تبادل یونی میباشد. در این روش به وسیله تبادل یونی که در میان آب و رزین اتفاق می افتد، یونهای کلسیم و منیزیم موجود در آب با یون سدیم جایگزین می شوند. این روش در بخش پیش تصفیه دستگاههای RO کاربرد دارد.
امروزه روش دیگری که به عنوان یکی از روشهای تصفیه آب صنعتی شناخته می شود، روش جاذب میباشد. این روش به وسیله انواع مختلفی از جاذب ها می تواند انواع ناخالصی های موجود در آب را حذف نماید. این روش، یکی از روش های پر کاربرد به عنوان سختی گیر آب به شمار میرود. این نوع از روش های تصفیه آب صنعتی در صنایع گسترده ای مانند صنایع چرم سازی، تولید لبنیات، گاز و پتروشیمی و لاستیک سازی کاربرد دارند.