تصفیه خانه های فاضلاب کوچک


رتبه این مطلب

تصفیه خانه یا پکیج تصفیه فاضلاب کوچک، تأسیسات تصفیه ای است که به هر دلیلی چند واحد از تاسیسات تصفیه از آن حذف شده یا در واحدهای دیگر ادغام شده است. در حال حاضر با توجه به افزایش تعداد مناطق مسکونی که به طور مستمر در مجاورت شهرهای بزرگ ساخته می شوند، خانه های ییلاقی که نمی توانند از شبکه فاضلاب شهری استفاده کنند، روستاهایی که در تخلیه فاضلاب مشکل دارند و در نهایت ساختمان های مستقل مانند بیمارستان ها و …. استفاده از تصفیه فاضلاب کوچک مورد توجه قرار گرفته است. امروزه تولیدکنندگان به طور مرتب سیستم های تصفیه مختلف را در بازار تبلیغ می کنند که در صورت آشنا نبودن با نیازها و کاربردهای آنها، استفاده از آنها می تواند منجر به ضرر مالی، اتلاف وقت و همچنین باعث نرسیدن به هدف مورد نظر شود.

عوامل موثر در کوچک شدن پکیج تصفیه فاضلاب

مهمترین عاملی که منجر به کوچک شدن پکیج تصفیه آب می شود، کم بودن جمعیتی است که فاضلاب آنها به تصفیه خانه می رسد. علاوه بر جمعیت کم، ممکن است دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد که در زیر به آنها اشاره می شود:

عدم نیاز به تصفیه کامل فاضلاب

گاهی اوقات به دلیل وجود منابع طبیعی با ظرفیت تصفیه بالا مانند رودخانه های بزرگ و دریا می توان از احداث برخی واحد های تصفیه خانه ها خودداری کرد و به این ترتیب در سرمایه گذاری اولیه صرفه جویی کرد. در این حالت پساب به صورت کامل تصفیه نشده و مابقی فرآیند تصفیه به منابع طبیعی فوق الذکر واگذار می شود. در این صورت باید قوانین تصفیه طبیعی را رعایت کرد تا محیط زیست آلوده نشود.

دلایل اقتصادی

در برخی موارد به دلیل کمبود منابع مالی و نیاز به صرفه جویی اقتصادی، می توان به صورت موقت از ساختن چند واحد در تصفیه خانه صرفه نظر کرد و بدین ترتیب در مدت زمان کوتاهی یک تصفیه خانه کوچک ساخته می شود.

نوع آلودگی فاضلاب

برای تصفیه فاضلاب صنعتی، بسته به نوع آلودگی، ممکن است تنها چند واحد از پکیج تصفیه فاضلاب مورد نیاز باشد در این صورت برای ساختمان پکیج تصفیه فاضلاب کوچک طراحی می شود.

مهمترین انواع تصفیه خانه و پکیج تصفیه فاضلاب کوچک عبارت اند از:

سپتیک تانک

سپتیک تانک ساده ترین نوع پکیج تصفیه فاضلاب یا تصفیه خانه تک واحدی است که در آن تصفیه مکانیکی (رسوب) و تصفیه بیولوژیکی با کمک باکتری های بی هوازی به طور همزمان انجام می شود. سپتیک تانک شامل یک مخزن ذخیره سازی سرپوشیده است که معمولاً از بتن آرمه و در اندازه های کوچکتر با مواد پلاستیکی ساخته می شود. پس از ورود فاضلاب به مخزن به دلیل کاهش دبی، مقداری از مواد معلق خود را به صورت رسوب از دست داده و از سمت دیگر مخزن خارج می شود. میزان آلودگی فاضلاب خروجی از مخزن تقریبا معادل درجه آلودگی فاضلاب خروجی از استخرهای ته نشینی نخستین است. موادی که به صورت رسوب در کف مخزن می نشینند با کمک باکتری های بی هوازی هضم می شوند. به طوری که مخزن سپتیک در سال حداکثر یک یا دو بار نیاز به تخلیه دارد. سپتیک تانک برای تصفیه فاضلاب در یک ساختمان یا مجموعه ای از چندین ساختمان مسکونی استفاده می شود. طول مخزن های مستطیلی  2 تا 4 برابر عرض آن انتخاب می شود. عمق مخزن باید حداقل 2.1 متر باشد. در مخزن های بزرگ عمق باید از 2 تا 3 متر انتخاب شود، به علاوه فاصله سطح فاضلاب تا سقف انبار 30 تا 40 سانتی متر باشد. برای شفاف سازی بهتر فاضلاب، مخازن معمولا از دو یا سه قسمت ساخته می شوند. حجم قسمت اول دو برابر بیشتر از قسمت های دیگر است تا اینکه اولا تا حدودی نوسانات فاضلاب را جبران کنند و ثانیا مواد جامد بیشتری در آن ته نشین شوند.

جریان فاضلاب بین قسمت‌های مختلف مخزن از طریق لوله‌هایی به قطر 15 سانتی‌متر یا از طریق سوراخ‌های دیواره‌های جداکننده قطعات انجام می‌شود. در هر صورت ورود و خروج فاضلاب باید در عمق 30 تا 45 سانتی متری در زیر سطح آن انجام شود تا مواد شناور از  سپتیک خارج نشوند. به منظور حذف گازهای حاصل از عمل باکتری های بی هوازی در سپتیک تانک، باید لوله های تهویه به قطر 10 سانتی متر که تا سقف ساختمان مجاور امتداد می یابد، تهیه کرد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

آخرین مطالب سایت