دیفیوزر چیست؟
از نظر لغوی، دیفیوزر (Diffuser) به معنی منتشر کننده است. دیفیوزر یا همان افشانک هوا، وسیلهای است که هوا را پخش می کند. افشانک ها قابلیت تولید هوا را ندارد و فقط هوای تولید شده توسط سیستم تولید هوا (بلوئر) را پخش می کند. سیستم تولید هوا می تواند یکی از انواع فن، کمپرسور و یا دمنده ها باشد.
شرکت بنیان آب با بیش از ۱۰ سال سابقه در صنعت آب و فاضلاب در کشور در زمینه انتخاب و خرید دیفیوزر مناسب به شما مشاوره رایگان میدهد. کافی است با ما تماس بگیرید.
دیفیوزرها به دو دسته تقسیم بندی می شوند:
- متخلخل
- نامتخلخل
دیفیوزر متخلخل
دیفیوزر متخلخل نیز دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:
- گنبدی (قارچی)
- لولهای (تیوپی)
- دیسکی (بشقابی)
- صفحهای
دیفیوزرها از مواد گوناگونی مانند فلزات ضد زنگ، سرامیک سخت، پلاستیک سخت، قطعات لاستیکی، پلاستیک نرم و انواع پارچه های انعطاف پذیر ساخته میشوند. سرامیک و پلاستیک دارای حفرهها و منافذ به هم مرتبط است. هوای فشرده شده توسط سیستمهای تولید هوا، از درون این منافذ عبور میکند. در حال حاضر دیفیوزرهای ممبرانی توسعه زیادی پیدا کرده است. علت آن سبک بودن، مقاومت در برابر خوردگی شیمیایی و بیولوژیکی، نصب آسان و قیمت مناسب این گونه مواد میباشد.
تقسیم بندی دیگری نیز برای دیفیوزرها وجود دارد. دیفیوزرها از نظر اندازهی حباب تولیدی به سه دسته تقسیم می شوند:
- الف) حباب ریز
- ب) حباب متوسط
- ج) حباب درشت
انواع سیستم های هوادهی متخلخل:
- دیفیوزر گنبدی: به صورت چند طبقه ساخته می شود و در انواع سه طبقه، چهار طبقه، پنج طبقه و شش طبقه وجود دارد. این نوع دیفیوزر در نزدیکی کف مخزن و روی لوله های پخش کنندهی هوا قرار می گیرد. اندازه حباب تولید شده توسط این افشانک، درشت و متوسط می باشد.

- دیفیوزر لوله ای: که لوله ای شکل هستند و اغلب از جنس پلاستیک نرم، سرامیک سخت و یا قطعات لاستیکی ساخته می شوند. این سیستم نیز بر روی لوله های پخش کنندهی هوا قرار می گیرد. حباب تولید شده توسط آن در اندازه های درشت و متوسط و ریز میباشد.

- دیفیوزر دیسکی: از جنس سرامیک سخت یا غشاء ها و ممبران های متخلخل و انعطاف پذیر ساخته می شود. از نظر محل نصب همانند نوع گنبدی است و در نزدیکی کف مخزن یا استخر و بر روی لوله های پخش کنندهی هوا قرار می گیرد. حباب تولید شده توسط این افشانک در اندازه های ریز و درشت است.

- دیفیوزر صفحهای: به شکل صفحات مربعی شکل ساخته شده و روی پایه هایی ثابت از جنس بتن یا آلومینیوم در کف مخزن نصب می شوند. همچنین حباب هایی در اندازه های ریز و درشت تولید می کند. سیستم هایی که حباب ریز تولید می کنند دارای راندمان بالاتری هستند. زیرا هرچه حباب ها ریزتر باشند سطح تماس بیشتری داشته در نتیجه اکسیژن و یا هوای بیشتری در محلول پخش می شود.

کاربرد سیستم های هوادهی:
دیفیوزرها کاربرد وسیعی دارند. از جمله کاربرد دیفیوزرها عبارتند از:
- صنعت خودروسازی
- پرورش ماهی
- دوربین عکاسی
- سشوار
- تصفیه آب و فاضلاب
- صنایع غذا و نوشیدنی
- پنیر و لبنیات
- صنایع کاغذ و خمیر
- نفت و گاز
- صنایع برق و انرژی
- دارویی
کاربرد دیفیوزر در تصفیه فاضلاب:
تصفیه فاضلاب در سه مرحله انجام می گیرد. الف) مرحله تصفیه مقدماتی یا اولیه ب) تصفیه ثانویه یا تصفیه بیولوژیکی فاضلاب ج) تصفیه مرحله سوم یا تصفیه پیشرفته.
-
مرحله تصفیه مقدماتی یا اولیه شامل فرآیندهای فیزیکی است و برای جدا کردن مواد جامد و معلق به کار می رود.
-
تصفیه ثانویه یا تصفیه بیولوژیکی فاضلاب، شامل جداسازی آلاینده های بیولوژیکی و مواد آلی از فاضلاب می باشد. با توجه به نوع میکروارگانیسم ها و باکتری های موجود در فاضلاب؛ فرآیند بیولوژیکی خاصی اجرا می شود. این فرایندها در سه گروه تقسیم بندی می شوند:
- بی هوازی
- هوازی
- بیولوژیکی ترکیبی
فرآیندهای هوازی، شامل حذف مواد آلی توسط میکروارگانیسم ها، باکتری های هوازی و لجن فعال در حضور اکسیژن می باشد. برای هضم فاضلاب و تجزیه کامل مواد آلی، لازم است اکسیژن کافی به میکروارگانیسم ها و باکتری های هوازی برسد. زیرا همان طور که از نامشان پیداست این میکروارگانیسم ها برای ادامه فعالیت به اکسیژن نیاز دارند. در همین راستا؛ در طول فرآیند تصفیه بیولوژیکی فاضلاب با روش هوازی، عملیات هوادهی به فاضلاب انجام می شود. مهمترین و کاربردی ترین ابزاری که برای هوادهی در عملیات تصفیه فاضلاب استفاده می شود؛ انواع مختلف دیفیوزرها هستند.
کاربرد دیفیوزر در تصفیه فاضلاب از عوامل مهم در افزایش راندمان تصفیه فاضلاب است. استفاده از افشانک های حباب ریز در تصفیه فاضلاب بسیار مطلوب می باشد. زیرا همان طور که گفته شد حباب های ریز؛ سطح مقطع کم و اکسیژن رسانی بالایی دارند و این امر برای تصفیه هوازی بسیار مفید است. اگر هدف از هوادهی جلوگیری از ته نشینی مواد معلق و متعادل سازی و نیز همگن سازی محلول باشد، باید از دیفیوزرهای تولید کنندهی حباب درشت استفاده کرد.
هوادهی علاوه بر تجزیه مواد آلی، موجب می شود گازهایی که عامل تولید بوی تند و زننده و نیز عامل ایجاد کدورت در فاضلاب هستند، خارج شوند. هوادهی همچنین به منظور ایجاد تلاطم و آشفتگی در فاضلاب به کار گرفته می شود. ایجاد تلاطم به دو صورت عمقی و سطحی انجام می گیرد.
تاثیر دیفیوزر در راندمان
عوامل متعددی در راندمان سیستم تصفیه فاضلاب موثر هستند. متناسب بودن اندازه و حجم مخزن با حجم فاضلاب وارد شده به مخزن از مهمترین مواردی است که باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین هماهنگی بین حجم مخزن و فاضلاب ورودی با حجم هوای تولید شده توسط سیستم هوادهی نیز بسیار اهمیت دارد. طراحی و انتخاب سیستم هوادهی در تصفیه خانه ها باید به گونه ای باشد که برای حذف کامل آلاینده ها و مواد مضر، اکسیژن کافی در دسترس باشد. به منظور طراحی، انتخاب و نصب صحیح تجهیزات مورد نیاز برای داشتن یک واحد تصفیه فاضلاب مطلوب و کارآمد؛ گروه صنعتی و مهندسی بنيان آب با برخورداری از دانش و تجربه کافی در این زمینه ارائه دهنده خدمات مشاوره رایگان می باشد.
شرکت مهندسی آب و فاضلاب آریا بنیان
گروه صنعتى و مهندسى بنيان آب در سال 1390 با هدف طراحی، ساخت، نصب، راه اندازی و بهره برداری پكيج هاى تصفيه فاضلاب با جديدترين تكنولوژى های روز دنیا؛ تاسیس شد. متخصصان و کارشناسان گروه صنعتی و مهندسی بنيان آب، با تکیه بر علم و دانش و تجربه در زمینه سیستم های تصفیه فاضلاب، آماده ارائه خدمات مشاوره رایگان هستند.