با توجه به مشکلات آب سخت در کشور، امروزه تصفیهی آب اهمیت بسیاری پیدا کرده است. آب سخت میتواند دلیل کف نکردن علیرغم استفاده از شویندهها باشد. که همان جرمهای سرسخت آهکی که بر روی شیرآلات و سینک رسوب میکند. در این مقاله قصد داریم تا بگوییم که سختی گیر چیست و عملکرد آن را برای تصفیهی آب مصرفی، مورد بررسی قرار دهیم.
شرکت بنیان آب ارائه دهنده انواع خدمات در زمینه تصفیه آب و فاضلاب مانند بهرهبرداری و ساخت است. اگر نیاز به مشاوره تخصصی در زمینه تصفیهی آب و فاضلاب خود دارید، میتوانید به صورت رایگان با متخصصین ما در ارتباط باشد.
سختی گیر چیست؟
سختی گیر به یک سیستم گفته میشود که به منظور حذف سختی و مواد غلظت بالا در آب، به کار برده خواهد شد. در واقع سیستم سختی گیر، آب را دریافت کرده و مواد معدنی نظیر کلسیم و منیزیم را فیلتر و تصفیه میکند. این فرآیند سبب میشود تا آب نرم و بدون سختی داشته باشیم.
آب سخت یا آب نرم؟
با توجه به آنچه که در تعریف سختی گیر چیست شرح دادیم، متوجه شدید که آب نرم مورد تقاضا است. اما چرا؟ به عبارت دیگر، در آب سخت چه رفتار و ویژگیای وجود دارد که باید سختی آن تصفیه شده و به آب نرم تبدیل گردد؟ در این قسمت، قصد داریم تا این موضوع را بیشتر روشن سازیم.
آب سخت، حاوی املاحی مانند کلسیم و منیزیم است. این مواد سبب میشوند که به صورت رسوب لایهی آهکی بر روی وسایلی که با آن آب سروکار دارند، دیده شود. این لایهی آهکی، در اثر گذشت زمان، سبب میشود تا لولهها و تجهیزاتی که با آب در تماس هستند، به مرور، افت کارایی داشته باشند. احتمالا شما نیز متوجه مسدود شدن سوراخهای دوش حمام، رسوبات سرسخت بر روی شیرآلات و حتی خشکی و سوزش پوستی بعد از حمام، شدهاید. تمام این موارد، بر اثر آب سخت به وجود میآید.
مشکلات عدم استفاده از سختی گیر چیست؟
- کاهش طول عمر قطعات و تجهیزاتی که با آب در تماس هستند. مانند شیرآلات، دوش، لولهکشی و تأسیسات این چنینی و غیره
- تشکیل جرمهای آهکی بر روی سطوح سینک، شیرآلات و غیره
- افزایش مصرف شویندهها و عدم میزان کف کنندگی مطلوب به دلیل حضور املاح معدنی در آب
- کاهش فشار آب
- سفت شدن پوست و مو
شناسایی آب سخت
اگر بخواهید ببینید که آب مصرفیتان سخت شده یا خیر، بایستی برخی موارد را بررسی کنید. به عنوان مثال اگر رسوبات را در اطراف دوش حمام میبینید، پوستتان بعد از حمام کردن دچار سوزش میشود، لباسهایتان بعد از شستوشو، کمی سفت میشوند، باید از سختی گیر استفاده کنید. زیرا به احتمال قوی، آب مصرفیتان دارای سختی بیش از اندازهی استاندارد میباشد.
نحوهی عملکرد سختی گیر چیست؟
اکنون متقاعد شدیم که آب نرم مورد تقاضا بوده و برای افزایش راندمان و طول عمر تجهیزات، بهتر است. بنابراین به لزوم تبدیل و تصفیهی آب سخت به آب نرم، پی بردیم. در این بخش، میخواهیم چگونگی عملکرد سختی گیر را تشریح کنیم.
پیش از این که به عملکرد سختی گیر بپردازیم، یک یادآوری در خصوص ویژگیهای آهنربا داریم. آهنربا، از دو قطب مثبت و منفی تشکیل شده است. قطبهای همنام، یک دیگر را دفع کرده و قطبهای ناهمنام، همدیگر را جذب میکنند.
دقیقاً همین عملکرد آهنربا، اساس کاری است که در سختی گیر اتفاق میافتد. کلسیم و منیزیم در آب سخت، به عنوان قطب مثبت آهنربا، جذب رزین درون دستگاه سختی گیر که به عنوان قطب منفی آهنربا عملکرد دارد، خواهد شد. بدین ترتیب، املاح آب سخت، درون این دستگاه به دام افتاده و آب نرم به دست میآید.

سختی گیر و اجزای تشکیل دهندهی آن
میدانید که هر سیستم از مجموعهای از قطعات ساخته شده است که در کنار هم، برای رسیدن به یک هدف خاص، تلاش میکنند. بنابراین در سیستم سختی گیر نیز قطعاتی وجود دارند که در کنار هم منجر به انجام عملیات تصفیهی سختی آب خواهند شد.
-
مخزن سختی گیر
سختی گیر، بر اساس جنسی که برای مخزن آن استفاده میشود، میتواند در انواع سختی گیرهای فلزی و یا فایبرگلاس تولید شود.
-
نازل سختی گیر
نازل در سختی گیر، از جنس برنج و یا پلاستیک ساخته میشوند.
-
لولههای انتقال آب که به نام رایزر شناخته میشوند.
-
رزین سختی گیر
این قسمت، در حقیقت نقش اصلی برای جذب یونهای کلسیم و منیزیم و تبدیل آب سخت به آب نرم را برعهده دارد. در صورت استفاده از دستگاه سختی گیر، رزینها باید هر سه روز یک بار کنترل شده و احیا شوند. ناگفته نماند که در صورتی که آب برای مدت طولانی با این رزین در تماس بماند، سبب خرابی و آسیب به این بخش خواهد شد.
-
لوله کشی فلزی
-
شیر سختی گیر
شیر در سختی گیر میتواند از انواع شیر سولو ولو یا دستی، نیمه اتوماتیک و یا تمام اتوماتیک باشد.
-
مخزن نمک
-
لولهی تخلیه
-
بستر سیلیس
مانند هر سیستم دیگر، اختلال در عملکرد هر یک از اجزای سیستم سختی گیر، سبب میشود که دستگاه به درستی و کمال از پس انجام مأموریت خود برنیاید. به همین دلیل سختی گیر را باید در بازههای زمانی کوتاه، کنترل نموده و از صحت عملکرد هر یک از این اجزا اطمینان حاصل نمود.
سختی گیر در صنایع
استفاده از آب نرم، از جمله الزامات برخی از صنایع میباشد. به عنوان مثال در صنعت چرمسازی، نساجی، قالیشویی، رنگرزی و غیره به آب نرم نیاز است. بنابراین حضور دستگاه سختی گیر، از الزامات در این صنایع میباشد. لاستیک سازی، صنایع تولید لبنیات، ساختمان سازی، بتن ریزی، صنایع غذایی، صنعت نفت، گاز و پتروشیمی از جمله صنایع دیگری هستند که به آب نرم و تصفیهی آب سخت نیازمند میباشند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، جنسهای مختلف و انواع گوناگونی از سیستمهای سختی گیر تولید شدهاند. هر کدام از این انواع، ویژگیهای خاص خود را دارند که میتوان برای بهرهگیری و کاربردهای مختلف، از آن، استفاده نمود. برای اینکه بدانید کدام مدل برای کاربرد شما مناسبتر است، بهتر است تا با کارشناسان و افراد متخصص در این حوزه مشورت نمایید. محاسباتی نظیر دبی آب و ظرفیت آب تصفیه شده در طی زمان مشخص، نیازمند دقت، حوصله و تخصص است که از چنین افرادی بهتر برمیآید.