پکیج تصفیه فاضلاب بتنی یکی از قدیمی ترین و ابتدایی ترین پکیج های تصفیه فاضلاب می باشد زیرا بتن یکی از در دسترس ترین و پرمصرف ترین مصالح در گذشته بوده است. در حال حاضر پکیج فاضلاب بتنی نسبت به پکیج فلزی در مکان هایی که حجم فاضلاب بیشتر از 500 متر مکعب است اولویت دارد و قیمت آن نسبت به پکیج فلزی برای تصفیه فاضلاب مقرون به صرفه تر است. با این حال در حجم کمتر از 500 متر مکعب می توان تصفیه خانه بتنی برای فاضلاب انسانی ساخت.
پکیج تصفیه فاضلاب آلاینده های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی را از فاضلاب جدا می کند تا این آلاینده ها که برخی از آنها مضر هستند وارد محیط زیست نشوند. نحوه کار پکیج ها بدین صورت است که ابتدا فاضلاب وارد آن می شود، پساب ورودی از مراحل مختلف پکیج تصفیه عبور می کندودر هر یک از این مراحل، برخی از آلاینده های مضر از فاضلاب حذف می شود. پساب در اثر عبور از مراحل مختلف از نظر عدم وجود آلاینده های مضر برای طبیعت به حد قابل قبولی می رسد. پس از رسیدن به این سطح، فاضلاب آماده ورود به طبیعت است. در برخی موارد از فاضلاب تصفیه شده برای مصارف مختلفی از جمله مصارف کشاورزی و صنعتی استفاده می شود.
پکیج تصفیه فاضلاب بتنی پیش ساخته معمولاً شامل یک مخزن هوادهی است که اکثر مراحل تصفیه در آن انجام می شود و یک مخزن ته نشینی برای هضم و تصفیه دارد. برخی از سیستم ها همچنین شامل تجهیزات اضافی از جمله محفظه لجن و مخزن تماس با کلر هستند.
با اینکه مقاومت بتن در برابر خوردگی فاضلاب بیشتر از فولاد است، اما افزودن پرایمرهای مختلف بتن و فولاد می تواند مقاومت پکیج را تا حد بسیار بالایی افزایش دهد.
مزایای پکیج تصفیه فاضلاب بتنی
مقاومت بالا در برابر خوردگی فاضلاب و عوامل محیطی (در صورت استفاده از مواد افزودنی و پرایمر)
قیمت ارزان تر برای پروژه هایی با حجم بیش از 500 متر مکعب
قابلیت طراحی به صورت زیرزمینی یا روی زمین
امکان طراحی واحدهای تصفیه با توجه به موقعیت
معایب تصفیه خانه های فاضلاب بتنی
هزینه ی بالا نسبت به پکیج های فلزی در حجم کمتر از 500 متر مکعب
نیاز به عملیات سنگین عمرانی در کارگاه
امکان تعطیلی کارگاه در فصل سرد
خطر پوسیدگی در صورت استفاده نکردن از افزودنی های مناسب
مخازن بتن مسلح برای فاضلاب صنایع و کارخانجات
برای تصفیه فاضلاب کشتارگاهی، تصفیه فاضلاب فرآوری ماهی، تصفیه فاضلاب بسته بندی مواد غذایی، تصفیه فاضلاب لبنیات و… با توجه به اینکه فاضلاب حاصل از این صنایع حاوی مواد شناور و رسوبی زیادی می باشد، استفاده از مخازن بتن مسلح، برای ساختن پکیج های تصفیه فاضلاب بتنی توصیه می شود. این مخازن بادوام و مقرون به صرفه بوده و به دلیل رو باز بودن و دسترسی آسان به سطح مخزن، جمع آوری مواد شناور از سطح مخزن به صورت دستی یا مکانیکی آسان می باشد. ویا اگر تجهیزات زیر سطح تخلیه نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد می توان آنها را بدون ایجاد اختلال در سیستم برداشت و تعمیر کرد، در حالی که این کار در پکیج های افقی پلی اتیلن که رو بسته هستند یا دریچه آدم رو دارند چندان آسان نیست.
تصفیه خانه فاضلاب انسانی با بتن
استفاده از پکیج های بتنی تصفیه فاضلاب در حجم بالا مقرون به صرفه و بادوام است. در صورت تمایل کارفرما، می توان برای حجم کمتر هم این پکیج ها را ساخت. اگر دردسر قالب بندی و بتن ریزی را بپذیرید بابت دوام مخزن فاضلاب بتنی خیالتان راحت خواهد بود.
برای ظرفیت کوچک تصفیه فاضلاب ویلایی، مخازن بتنی پیش ساخته می توانند مورد استفاده قرار گیرند.
نکات مهم در ساخت پکیج فاضلاب بتنی:
قبل از ساخت مخازن بتنی، بهتر است خاک را با غلتک کوبید.
حدود ده سانت بتن تمیز کننده کف پکیج بتنی بریزید.
از دو لایه میلگرد 16 برای کف استفاده کنید.
در نظر بگیرید که ضخامت کف پکیج فاضلاب بتنی حداقل چهل سانتی متر باشد.
با در نظر گرفتن اینکه بتن ریزی كف پكيج فاضلاب بتني در يك مرحله و بتن ریزی ديواره ها در مرحله بعد انجام می شود، بايد از واتر استاپ بين كف و ديوار، برای آب بندی مخزن پکیج بتنی استفاده كنید.
ضخامت جداره بیرونی پکیج تصفیه فاضلاب بتن را 35 سانتی متر و ضخامت دیواره داخلی پکیج تصفیه فاضلاب بتنی را 25 سانتی متر در نظر بگیرید.
در بتن ریزی جداره های پکیج تصفیه بتنی هر 15 متر یک درز انبساط و انقباض قرار دهید، یعنی هر 15 متر از واتراستاپ استفاده کنید، معمولا در همین فواصل مخازن بتنی ترک می خورند و نشتی ایجاد میشود با این کار شما از قبل در محل هایی که احتمال نشتی دارند، آب بندی انجام داده اید.
حتما از ویبراتور هنگام بتن ریزی پکیج های تصفیه بتنی استفاده کنید تا بتن شما یکنواخت شود.
خوردگی بتن در پکیج تصفیه فاضلاب بتن
با پوشش بتنی کافی بر روی میلگردهای پکیج فاضلاب، با توجه به فرآیندهای هوازی در تصفیه خانه های لجن فعال، گاز سولفید هیدروژن که باعث از بین رفتن فلز و بتن می شود تولید نمی شود. مخزن پکیج تصفیه فاضلاب بتنی عمدتا روباز است و گاز سولفید هیدروژن در مخازن بی هوازی بتنی نیز تجمع نمی یابد.