کمبود آب امروزه در سراسر دنیا تبدیل به یک مسئله و معضل بزرگ شده است. تصفیه فاضلاب یکی از روش های کاربردی برای حذف آلاینده ها است. که میتوان گفت تصفیه فاضلاب شهری، یکی از راه های مهم برای حفاظت از محیط زیست محسوب می شود. به طور کلی می توان گفت که تصفیه فاضلاب های شهری یکی از راه های تامین منابع آبی هستند. تصفیه فاضلاب شهری باعث می شود که مواد سمی و آلاینده های مضر به محیط زیست وارد نشوند. اگر در زمینه تصفیه فاضلاب نیاز به مشاوره دارید. شرکت بنیان آب با سالها سابقه در زمینه ساخت و بهره برداری تصفیه خانه فاضلاب در کشور به شما مشاوره رایگان میدهد. کافی است با ما تماس بگیرید.
تصفیه فاضلاب و پساب های شهری شامل مراحل مختلفی است که در هر مرحله مقداری از آلاینده ها و فلزات سنگین از آن حذف می شود. از نکات مهم در مورد فاضلاب شهری این است که این فاضلاب و پساب ها دارای مواد و آلاینده های سمی کمتری است. فلزات سنگین نیز در فاضلاب های شهری به میزان کمتری از فاضلاب های صنعتی یافت می شود. تصفیه فاضلاب دارای مراحل مختلفی است که در پارگراف بعدی در مورد این مراحل توضیحاتی ارائه می دهیم.

مراحل تصفیه فاضلاب شهری
فاضلاب شهری دارای مراحل مختلفی است. از جمله این مراحل میتوان به آشغالگیری یا تصفیه مقدماتی، دانه گیری فاضلاب، ته نشینی، تصفیه ثانویه یا حذف بیولوژیکی اشاره کرد. در اولین مرحله برای تصفیه فاضلاب شهری که همان آشغالگیری است، مواد جامد و بزرگ از پساب حذف می شوند. این مرحله که یک تصفیه مقدماتی است، مواد جامد معلق از فاضلاب ها حذف می شوند.
در این مرحله از آشغالگیر های دستی و مکانیکی استفاده می کنند. آشغالگیر ها در مسیر ورودی فاضلاب نصب می شوند و به صورت میله یا توری هستند. این توری ها ذرات بزرگ و جامد را می گیرند که می توانند شامل چوب، کاغذ، پلاستیک و غیره باشند. این مرحله از تصفیه فاضلاب شهری به عنوان پیش مرحله شناخته می شود. این مرحله بر روی طول عمر تجهیزات تصفیه فاضلاب تاثیر مثبتی دارد. البته ذرات موجود در فاضلاب و پساب های شهری در این مرحله به طور کلی حذف نمی شوند. در مرحله بعدی تصفیه فاضلاب های شهری، که دانه گیری و ته نشینی است، ذرات ریزتری حذف و البته ته نشین می شوند.

دانه گیری و ته نشینی فاضلاب شهری
مرحله بعدی در تصفیه فاضلاب شهری، دانه گیری و ته نشینی فاضلاب های شهری است. دانه گیری مرحله ای برای جلوگیری از ذرات شن و ماسه است. ذرات شن و ماسه یا ذرات و موادی با این ابعاد از مرحله آشغالگیری عبور می کنند. اگر این ذرات به تجهیزات فاضلاب شهری وارد شوند، طول عمر دستگاه های تصفیه را کاهش می دهند. این مورد ممکن است باعث ورود این مواد به آب و سبب آلودگی آن شود. ذرات مذکور و مواد می توانند تاثیر منفی بر پمپ دستگاه های تصفیه فاضلاب داشته باشند.
مرحله بعدی که باید در تصفیه فاضلاب های شهری در نظر داشت، ته نشینی است. حوضچه های ته نشینی در کنار تصفیه خانه های شهری پیاده می شوند. ذرات باقی مانده از دو مرحله قبلی در این حوضچه ها ته نشین می شوند. در این مرحله حدودا 70 درصد از ذرات معلق در این حوضچه ها ته نشین می شوند. بعد از اینکه این ذرات در قسمت زیرین یک حوضچه ته نشین می شوند، می توانند در مرحله بعدی تخلیه شوند. پل های ته نشینی انواع مختلفی دارند. این پل ها شامل پل لجن روب رفت و برگشت، نیم پل ته نشینی و پل لجن روب دایره ای است.
تصفیه ثانویه یا حذف بیولوژیکی
از مراحل دیگر تصفیه فاضلاب، تصفیه ثانویه یا حذف بیولوژیکی است. تصفیه بیولوژیکی به حذف میکروارگانیسم ها از فاضلاب و پساب ها کمک می کند. تا مراحل پیش از تصفیه بیولوژیکی، فقط مواد به صورت جامد از فاضلاب ها حذف می شوند. در این مرحله که یک عملیات کیفی بر روی فاضلاب است، باکتری و ویروس های پساب ها حذف می شوند. البته نکته مهم این است که در حذف بیولوژیکی نیز تمامی باکتری ها به صورت کامل حذف نمی شوند.
از فرآیند های بیولوژیکی می توان به روش لجن فعال، روش بستر لجن، لجن فعال با هوادهی اشاره کرد. مرحله تصفیه شیمیایی برای حذف آلاینده های شیمیایی، مواد آلی و … مورد استفاده قرار می گیرد. در این مرحله گند زدایی انجام می شود. که این گند زدایی توسط پکیج کلر زنی و همچنین اشعه های UV انجام می شود. در آخرین مرحله، لجن های ته نشین شده در حوضچه ها تخلیه می شود. مرحله آخر خشک کردن و آبگیری توسط فیلتر هایی به نام فیلتر پرس انجام می شود.